Akupunktur – för vem?

Akupunktur är en uråldrig behandlingsmetod som är lika populär idag som för årtusenden sen då den kom till i Kina. Genom att jobba med smala nålar som placeras i huden på utvalda ställen av kroppen kan man uppnå olika effekter. Behandlingsmetoden är spridd över hela världen och finns i några olika varianter. Det vanligaste är att man vill bota eller förebygga exempelvis muskelsmärtor, men kan även besvärsfria personer ha nytta av behandlingen?

 

För vem passar behandlingen?
Då akupunktur används både i förebyggande och i behandlande syfte av befintliga åkommor så passar det egentligen alla människor. De flesta mår bra av att hitta metoder för bland annat avslappning. Många vittnar om positiva hälsofördelar och effekter trots att de inte har några direkta besvär, eller fortsätter med akupunktur trots att de ursprungliga besvären de sökt för har försvunnit. Om man är gravid så tas särskild hänsyn till det och vissa akupunkturpunkter får inte användas.Akupunktur - för vem 1

 

Efter en behandling kan vissa känna sig trötta och då bör man se till att låta kroppen vila. För andra kommer en känsla av pigghet. Då kan man passa på och njuta av den nyfunna energin. Då mycket händer i kroppen vid akupunktur så bör man undvika att träna samma dag.

 

Effekter
Även om forskningen kring akupunktur skiftar och effekterna inte alltid kan bevisas så vittnar många människor om dess goda hälsoeffekter, och intresset ökar hela tiden. Behandling med akupunkturnålar sägs bland annat hjälpa mot muskelvärk, spänningar, migrän, sömnproblem, stress och så vidare. De vetenskapliga studier som stöder akupunktur visar på att behandlingen lindrar långvariga muskelsmärtor och då främst på överkroppen. Det är vanligt att man har spänningar och överbelastningar i axlar, nacke och rygg.

 

Även olika typer av illamående samt svettningar och klimakteriesvallningar kan bli avhjälpta med nålarna. En annan metod för att bota bland annat ryggbesvär är kiropraktik. Man kan få behandling och hitta mottagningar bland annat hos kiropraktor Stockholm. Det är viktigt att man hittar en metod som man upplever fungerar på sin egen kropp, och ibland kan kombinationer av olika behandlingsmetoder vara det mest effektiva för att bota och hjälpa mot diverse åkommor.

 
 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito