Akupunktur – Hur fungerar det?

Akupunktur är en terapimetod och form av alternativ medicin som härstammar ifrån antikens Kina. Dess arv kan dateras till ca 100 år f.kr och sedan dess har denna metod rönt både framgångar och blivit kritiserad för att inte fungera. Akupunktur fortsätter att vara ett hett ämne även i vår tid. I Sverige finns ett antal legitimerade vårdgivare, som exempelvis sjuksköterskor och barnmorskor, som kan utföra akupunktur. I dessa fall handlar det oftast om olika typer av smärtlindring. Hur fungerar då akupunktur och är det något för dig? Följ med när vi går igenom det grundläggande inom denna diskutabla metod och lär oss mer.

Acupuncture Treatment

Acupuncture Treatment

Akupunktur i historisk och modern tid

Om du bor i en modern stad kan det kanske kännas underligt att det finns platser som ägnar sig åt antika metoder där man penetrerar huden med långa nålar. Akupunktur är dock inte underhållning eller en rolig kvällssyssla som Gokart Stockholm, det är en seriös tradition med siktet att bota kroppen. Själva namnet härstammar ifrån latinets “acu”, som betyder nål, och “punctura” som betyder stick. Akupunktur är del av traditionell kinesisk medicin och baseras bland annat på kroppen qi-flöde, en sorts livskraft. När du upplever krämpor eller sjukdomar tror akupunktörer att kroppens qi-flöde har störts. Genom att sticka kroppen med nålar kan man återställa kroppens qi-flöde och ge jämvikt i kroppens funktioner. Akupunktur kan också användas i förebyggande och friskvårdande syfte vid sjukdomar som astma, nedstämdhet, immunstörningar eller hormonell obalans. Varje patient behandlas individuellt utifrån sina symptom och beroende på sjukdomens eller krämpornas problematik. Större problem behöver fler sessioner av akupunktur.

Vad händer i kroppen med akupunktur?

Det har gjorts massor av forskning om ämnet akupunktur och det fortsätter att komma nya studier. För dem som är intresserad av den vetenskapliga aspekten av akupunktur rekommenderas bland annat Världshälsoorganisationens (WHO) studier inom traditionell medicin. Vad händer då i kroppen när du punkterar huden med en nål? För det första frigörs en rad av olika ämnen i din kropp, bland annat hormonet endorfin. Ämnet har en koppling till både välbefinnande och smärtlindring. När du penetrerar huden med nålar förändrar du nervsystemets kemiska sammansättning. Man kan säga att man påverkar kroppens kemiska jämvikt. Genom att frigöra diverse ämnen i kroppen genom akupunktur kan du få hjälp med bland annat smärtlindring, men akupunktur sägs vara mycket mer än så. Inom bland annat “Svenska Akupunkturförbundet: Traditionell Kinesisk Medicin” fokuserar man främst på smärtlindring men tror att akupunktur har större potential än så. De vill att man omvärderar akupunkturen och ser den som ett verktyg att även använda sig av inom sjukdomar och symptom bortom smärtlindring.

 
 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito