Akupunktur

Alla har väl sett en akupunktur någon gång. En person som ligger på en massagebänk med en massa nålar utstickandes är en svår bild att glömma. Man har med all säkerhet även undrat varför en person skulle utsätta sig för detta och om det gör ont. När man väl har testat det är det däremot inte svårt att förstå varför man gör det.

 

Behandling mot smärta
Själva namnet kommer från de latinska orden för nål och stick, acus och punctura, men själva metoden kommer troligen från Kina. Det är en omstridd och kontroversiell metod som länge har fått stå vid sidan av den moderna läkemedelskonsten. Idag används den i första hand som en form av behandling mot smärta. Akupunktur har en klar koppling till de antika kinesiska filosofierna som dualismen, det vill säga yin och yang, samt de fem elementen; sol, vind, vatten, eld och trä. Principen är att man försöker återskapa balans mellan yin och yang eller elementen i kroppen. Det är bland annat sjukdom, mental oro och stress som skapar denna obalans.Akupunktur 2

 

Metod
Genom att sticka nålar i vissa speciella punkter på kroppen så får man olika upplevelser. Personen som behandlar börjar vrida på nålarna, vilket oftast ger en smärtstillande effekt. Man får mellan 5-10 nålar i kroppen samtidigt och de brukar sitta i mellan 20-40 minuter. Det har upplevts vara effektivt mot huvudvärk och migrän, smärta i diverse muskler, illamående och kräkningar och så vidare. Att man upplever att smärtan försvinner är det ingen som motsäger, däremot så finns det gott om åsikter om varför den försvinner. Ett påstående är att det beror på en placebo-effekt. Det vill säga att man tror på det så mycket att det helt enkelt fungerar. Ett annat påstående är att nålarna aktiverar hjärnans smärtblockerande impulser vilket leder till att en mängd kroppsliga funktioner sätts igång och på så sätt får smärtan att försvinna. För vissa är anledningen bakom akupunktur viktigt att diskutera, men för de flesta personer så vill man bara bli av med sin värk. Så länge de ger resultat så spelar det ingen roll.

 

Prova på
På ställen som C More kan man se gott om dokumentärer och filmer som behandlar akupunktur på olika sätt. Det är ett kontroversiellt ämne som vetenskapsmän och doktorer länge har retat sig på. Det finns egentligen bara ett vettigt svar för akupunktur, prova. Om de normala läkemedlen inte fungerar så har man inget att förlora ändå och om det fungerar så har det ju fungerat. Det viktigaste är att du mår bra i slutändan.

 
 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito