Akupunkturens historia

Akupunktur är en väldigt gammal behandlingsform. Man har i Kina hittat hällristningar från 2100 f.Kr., med tydliga referenser till akupunktur. Det är troligtvis härifrån den här formen av alternativmedicin kommer. Men den spreds sedan ganska tidigt över världen. 500 e.Kr. fanns den redan i Japan, Korea och Indien. Runt 1800-talet börjar kunskapen tappa sin status i Kina, där det vi nu refererar till som västerländsk medicin börjar dominera. Efter den kommunistiska revolutionen gav man tillbaka akupunkturen sin ursprungliga status som behandlingsform. Man påbörjade då också en hel del forskning på både västerländsk och kinesisk medicin.

Kom till Europa på 1500-talet

Akupunktur kom till Europa på 1500-talet, med en popularitetstopp runt 1800. Även om att behandla människor med nålar stundtals demoniserats, har effekterna ofta talat för sig själv. Att sticka nålar i människor har ofta bedömts som en farlig och lite skrämmande aktivitet, men fram till det vi nu kallar vetenskapligt belagd medicin fanns använde man helt enkelt det man ansåg fungera. Man använde sig av någon slags medicinsk pragmatism i vardagen. Ett typexempel på hur det brukar gå till, fast med en liten udda twist, hittades i nyheterna för några månader sedan. En kvinna råkade använda sig av oavsiktlig akupunktur. Hennes huvudvärk försvann när hon piercade örat!

Symptom som behandlats med akupunktur

Genom årtusendena har akupunktur använts till att behandla en stor mängd fysiska åkommor: Barnlöshet, inflammationer, och kolik var vanliga exempel. Nålarna har dock använts emot de flesta manifestationer av dålig hälsa man kan tänka sig, åtminstone i Kina. Även om det inte har läkt åkomman i sig har akupunkturen haft en naturlig del i behandlingen. Ofta har funktionen varit smärtlindrande, och det är ofta så den här gamla behandlingsformen används i vår nutid. Även om akupunktur är långt ifrån erkänd som behandlingsmetod i västerlandet, så har man accepterat dess smärtlindrande effekter. Du kan ofta få akupunktur via försäkringskassan, så länge det handlar om ett behandlingsområde där dess effekt har bekräftats av forskning.

 
 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito