Koppning

Om du kommer till en by i Grekland finns det säkert en gammal svartklädd dam som kan behandla med koppning. Det är en metod som de använder till att suga ur infektioner ur kroppen. Glasen eller kopparna placeras på ryggen och man ser huden sugas upp i glaset. Behandlingen lämnar märken som ser ut som stora blåmärken. Denna behandlingsmetod är gammal och på vissa ställen lever den kvar bland den äldre generationens husmorstips. Koppning som behandlingen kallas har sitt ursprung i den kinesiska läkekonsten. Hippokrates i det antika Grekland beskrev metoden första gången och på 1600-talet användes metoden både i Sverige och Finland.

Koppning – alternativmedicinsk behandling

Metoden koppning blev uppmärksammad vid OS. Flera Konstiga märken på simmarna i OS i Rio de Janeiro var koppning kom man fram till. Märkena väckte uppmärksamhet, först för att man inte visste vad det var och sedan när man kom fram till att det var koppning ifrågasatte man metoden. Det sägs att koppning förbättrar blodcirkulationen, tar bort celluliter, att gifter dräneras ut ur kroppen samt att musklerna återhämtar sig mycket snabbare efter till exempel sjukdom eller att de har varit uttröttade. Flera svenska idrottare är tveksamma till metoden. Det går att få behandling med denna alternativmedicinska behandling på flera kliniker i Sverige.

Kan man utföra koppning själv?

Det finns set med koppar för koppning att köpa på nätet. De speciella kopparna skapar ett vakuum som drar upp huden i koppen. De gamla damerna i Grekland använder vanliga glas ibland, men i en del livsmedelsaffärer kan man köpa speciella glas och för att skapa vakuum eldar de på en bomullstuss indränkt med sprit. Den placeras i glaset och direkt efter placeras den på huden. Huden ska vara insmord med olja innan koppningen. Även om man kan utföra denna behandling själv ska man vara väldigt försiktig. Det kan göra ont och där man har tunn hud eller ytliga blodkärl ska behandlingen inte göras eftersom den kan lämna bestående märken. I Grekland används metoden vid infektioner och förkylning i kroppen.

 
 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito