Utbilda dig till akupunktör

För att få vara medlem i Svenska Akupunkturförbundet idag måste du ha genomgått en treårig utbildning som omfattar både traditionell kinesisk medicin och grundläggande västerländsk medicin. Svenska Akupunkturförbundet har nära samarbete med en rad skolor i Sverige som håller i utbildningar i akupunktur, och dessa utbildningar är officiellt godkända av förbundet. Utbildningarna är heltäckande, och behandlar både basmedicin (den västerländska delen) och TKM (förkortningen för traditionell kinesisk medicin). Du som har en tidigare utbildning till läkare, tandläkare, sjuksköterska, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor anses redan ha de basmedicinska kunskaper som krävs för medlemskap i förbundet, och behöver således endast komplettera med en utbildning i traditionell kinesisk medicin och akupunktur för att bli akupunktör.acupuncture-50082_1280

Utbildningen är omfattande. I TKM-delen ingår bland annat kurser i den kinesiska medicinens historia, i filosofin och betydelsen kring yin och yang och hur man applicerar den i medicinen, vilka diagnostiska metoder som används, vilka undersökningsmetoder som används, och ingående behandlingar av de olika organen i kroppen. Dessutom ingår självklart ingående kurser i akupunktur, som hur man ska hantera nålarna på ett hygieniskt och korrekt sätt och olika former av akupunktur, till exempel öronakupunktur, liksom kinesisk örtmedicin.

I den basmedicinska delen går man igenom kroppens grundläggande funktioner och uppbyggnad. Det ingår bland annat mindre omfattande kurser i anatomi, celler och vävnader, nervsystemet, cirkulationssystemet, rörelseapparaten, blodet, urinvägssystemet, matspjälkningssystemet, respirationssystemet, obstetrik och gynekologi, onkologi, psykologi, nutrition, mikrobiologi och farmakologi.

En av de skolor som är godkända av Svenska Akupunkturförbundet är Akupunkturakademin, som ligger i Stockholm och var den första akupunkturskolan i Sverige med undervisning på svenska. Idag har skolan också ett samarbete med det kinesiska universitetet Jiangxi, vilket gör att skolans elever kan studera där för att få en universitetsexamen motsvarande en läkarutbildning i traditionell kinesisk medicin.

Om du håller på att avsluta dina studier till akupunktör är du sannolikt i uppstartsfasen av din egen mottagning och ditt eget företag. Det är då många saker att hålla reda på, både praktiska detaljer och pappersarbete. Det kan vara skönt att ha en sak mindre i huvudet, till exempel fakturering. Genom att låta ett företag som Fakturino hjälpa dig med factoring kan du släppa alla tankar på fakturering, och fokusera på andra viktiga saker.

 

Taggar: , , , , ,

 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito