Varianter på akupunktur

Det finns en mängd olika varianter på den vanliga akupunkturen. I både Ryssland och resten av Asien har man utvecklat egna metoder som skiljer sig från den ”normala” på olika sätt.

 

Öronakupunktur
Att få nålar instuckna i kroppen vet du vid det här laget vad det är, men öronen? Faktum är att öronakupunktur, eller auriculoterapi som det även heter, är en välkänd och populär metod. Precis som i den vanliga akupunkturen så använder man sig oftast av nålar som sticks in, i det här fallet i olika delar av örat. Det bygger på principen att kroppen och dess olika delar och organ har egna punkter på örat där de kan nås. Att man kan nå kroppen genom en viss kroppsdel är en idé som även andra metoder har, som till exempel zonterapi och även iridologi. Det finns även en variant av auriculoterapi där man istället för nålar använder sig utav kulor som man själv trycker med, då kallas det för akupressur.

 

Det finns vetenskapliga bevis på att öronakupunktur har gett positiva resultat som behandling mot smärtor och ångest. Däremot är man tveksam till om det verkligen fungerar mot andra former av bekymmer som övervikt, beroenden och tarmproblem. Själva metoden med att använda just örat för att nå olika delar av kroppen tror man härstammar från antikens Grekland och Egypten. Därifrån har de sedan spridit sig runt hela världen, men utvecklades framför allt i Asien och delar av Ryssland.Varianter på akupunktur 1

 

Handakupunktur
I Korea finns det en annan form av akupunktur som bygger på samma princip, nämligen handakupunktur. Där utför man en form av mikroakupunktur som koncentrerar sig på handen istället. Precis som vid auriculoterapi så är det i det här fallet handen som representerar olika delar av kroppen och dess organ.

 

Elektrisk akupunktur
Det finns även en variant av akupunktur där man använder sig av elektriska impulser för att stimulera nerverna och musklerna. Genom att ge en svag, rytmisk elstöt så får man små muskelsammandragningar. Stötarna hjälper även till att skicka impulser till hjärnan som i sin tur producerar smärtdämpande ämnen som endorfin. Denna behandling upplevs oftast som avslappnande och är ett bra sätt att lugna ner kroppen på.

 
 

Fler artiklar om Allt om akupunktur

 
 
 
 
 
 
erudito